Categorieën
Recente ontwikkelingen

Uitschot,opschot en overschot

Deze dag mogen de spieren eens flink aan het werk. De jonge boompjes, die zich in overvloed hebben uitgezaaid worden uit de grond gehaald. Er staan er zoveel, dat het open duin verdwijnt in natuurgebied het Watergat.  Iets met successie enzo. Opschot heet het, al die duizenden nieuwe jonge boompjes. Omdat ze het open duingebied innemen is het opschot dus overschot; het moet weg en krijgt een nieuwe bestemming in ons voedselbos. Wij zijn er  heel blij mee, ze gaan een windhaag vormen die straks onze eetbare bomen en struiken gaan beschermen.

Met een groep vrijwilligers zijn we dus keihard bezig deze jonkies voorzichtig uit de grond te peuteren. Voorzichtig, omdat ze nog dienst moeten doen en mogen opgroeien tot volwassenen bomen.

Een ochtend scheppen met een groep levert rond de 2000 boompjes op. Alleen, dan zijn we er nog niet….

Alle boompjes gaan op de kar en worden met de trekker uit het bos gehaald, waar de vader van Conny staat te wachten om de aanhangers op te halen. In totaal gaan er 3 flinke aanhangers het bos uit. Die worden in de tuin tijdelijk gekuild, totdat ze de grond in gaan. In de tuin moest de vuurplaats wijken, er ging een groot zeil overheen, waarna de boompjes erin gelegd werden. Het zeil er weer overheen en voilà, rustig konden ze wachten op verplaatsing. Toen het tijd werd ze over te zetten hadden we weer een groep vrijwilligers en had de Conny’s vader alle boompjes zorgvuldig op grootte gesorteerd en bundels gemaakt. Dat was wel zo prettig tijdens de plantdag.

Niet alleen de zwarte els komt van het Watergat; ook alle wilgen, die aan de buitenkant van ons voedselbos staan komen daar vandaan. Het werd hoog tijd dat de knotwilg gesnoeid werd en wij waren er weer erg blij mee. Het leuke van een wilg is dat ze makkelijk aanslaan. Een tak (teen) in de grond en het wordt vanzelf een boom. De wilg is een bijzondertje.

Speciale wilgensoorten hebben we besteld om te planten, niet veel, we kunnen ze immers zelf stekken als ze op het land staan. Niet alle tenen kregen we op tijd de grond in dus ook die werden ingekuild. Helaas, een paar dagen later waren ze verdwenen, iemand had de bundel boompjes zonder toestemming van ons land meegenomen. Wat een uitschot, doe ons maar op- en overschot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *