Mee gaan met de natuur? Wat betekent dat dan? Wij kunnen ons voorstellen dat je dat denkt. Voor ons heeft dit te maken met wij het afgelopen jaar allemaal hebben meegemaakt. Voornamelijk privé maar wat wel degelijk met de natuur te maken heeft en ook gevolg had voor ons voedselbos. Het is de natuur die maakt dat iets geboren wordt en weer doodgaat. Het ene wat sneller dan het andere. Dat is de cirkel van het het leven. We hebben daar geen controle over, je kan er alleen in mee gaan en er zo goed mogelijk op anticiperen. Dit vraagt om rust, draagkracht, geduld en wellicht wel het allerbelangrijkste vertrouwen. Vertrouwen op dat wat er gebeurt het beste is voor het grotere geheel. Dat daar teleurstelling, verdriet, boosheid en onmacht bij komen kijken is helemaal oké, dat mag er zijn. Tegelijkertijd is het leven ook om geleefd te worden en dat vraagt weer om aanpassing, flexibiliteit, kansen zien en wederom vertrouwen.

Wij hebben dit proces erg bewust doorlopen afgelopen jaar en we zijn er sterker uitgekomen. En dit geldt ook voor ons voedselbos. We hebben te maken met een natuur die vooral erg nat was de laatste maanden. Waardoor er weinig geplant kon worden en het Engels raaigras (wat er al vanaf het begin staat) groeit ons om de oren. Wat ook weer niet bevorderlijk is voor de jonge aanplant die we de seizoenen daarvoor hadden geplant. Dit is niet fijn om te zien, dat veel van de aanplant het niet heeft overleefd en dat het wel erg nat was.

Echter, we zijn ook flexibel en passen ons aan en onderzoeken dan andere mogelijkheden. Zodra je daar mee begint komen er ook weer andere kansen op je pad. Wij gebruiken geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Wij kijken hoe we vanuit de natuur, iets tegen de natuur kunnen doen waar we op dat moment last van hebben. Zodat we een betere natuur kunnen realiseren. En dat is wat we nu aan het doen zijn.

We hebben een prachtige kreek afgegraven, waardoor we de stukken waar we veel water hadden staan, nu op een natuurlijk manier kunnen opgevangen. Tevens is er hierdoor een talud ontstaan waar we weer andere soorten op kunnen aanplanten. We gaan op een groot stuk van ons land Miscanthus aanplanten hierdoor hebben we een natuurlijk bestrijder tegen het raaigras wat er nu staat, een bodemverbeteraar en meteen wat productie. Miscanthus is namelijk op verschillende manieren bruikbaar. Daarbij kan je denken aan energieproductie, veevoer, papier- en kartonindustrie, bouwmaterialen, mulch en bodembedekking. Met andere woorden heel divers dus. Als je nu denkt, het is toch een voedselbos? Dat klopt, echter door het raaigras komt onze aanplant niet tot haar recht en hebben we geen voedselproductie. Dus dit is een besluit met het oog op het grotere geheel. En gezien het feit wij een groot voedselbos hebben is dit een perfecte manier om een gedeelte van het voedselbos hier voorlopig mee aan te planten. Zodat we in de toekomst weer prachtige gezonde grond hebben en geen raaigras meer waardoor de aanplant voor voedselproductie ook daadwerkelijk de kans krijgt.

We zijn dus weer vol vertrouwen aan het werk, we hebben een nieuwe samenwerkingspartner gevonden die ons helpt en bekrachtigt in wat wij willen bereiken met zijn positieve inbreng, de enorme hoeveelheid kennis en ervaring die hij bezit en de tomeloze energie.

Het is gaaf om te ontdekken als je dingen los laat, je mee gaat met de natuur, dingen vanzelf weer op je pad komen. Als je dit met liefde en vertrouwen doet en de acties uitzet die het beste zijn voor nu, het grotere geheel en de toekomst dan is het een recept voor succes! Tenminste in onze beleving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *