Vorige week dinsdag hadden wij Coöperatie Ondergrond uit Rotterdam op bezoek. Max en Maarten kwamen met collega’s naar ons voedselbos. Coöperatie Ondergrond heeft namelijk samen met ons het voedselbos ontworpen. Zij zijn ook onderdeel van het Duurzame Doorbraak Programma waar ook St. Voedselbosbouw onder valt.

Het is dan ook superleuk om hen rond te leiden en te vertellen wat we tot nu toe hebben gedaan en hoe we het aanpakken. Onder het genot van een stukje zelfgemaakte vegan raw brownie en een kop thee kunnen wij met hen onze ervaringen delen.

Ondanks dat zij het plan voor ons voedselbos hebben ontworpen hebben wij wel de vrijheid hier mee om te gaan zoals ons het beste lijkt. Met altijd de fundamentele waarden van het voedselbosprincipe in ons achterhoofd. Dat is fijn, zeker gezien het feit dat het een groot stuk land is waar wij ons voedselbos op aan het realiseren zijn. Wij kunnen het van dichtbij observeren, experimenteren en kijken wat wel en niet werkt/aanslaat. Omdat we het gefaseerd aanvliegen, gezien de tijd die we beschikbaar hebben en de plantseizoenen, is het voor ons overzichtelijk en prettig werken.

Het is leuk om met gelijkgestemden over het land te lopen en alle vragen te beantwoorden en ervaringen te delen. Het is wel zo dat wij merken dat we net zoals bij de reguliere landbouw eigenlijk ook bij de voedselbosbouw een soort van vreemde eend in de bijt zijn. Het is uniek wat wij doen. Geen agrarische achtergrond, allebei ondernemer met een idee en een visie die gebaseerd is om iets zinvols terug te geven aan de aarde en aan de volgende generatie(s), en we vliegen het bedrijfsmatig aan, op een voor voedselbosbouwprincipes heel groot stuk land. We zijn namelijk het derde grootste voedselbos van Nederland.

Van deze manier van denken en werken krijgen wij energie. Dingen doen die nieuw en uitdagend zijn en ons een goed gevoel geven. Het was in ieder geval leuk om de dames en heren van Coöperatie Ondergrond te laten zien waar we nu staan, tussen het hoge gras door, dat wel. Maar gelukkig is er nog steeds veel te zien van wat we hebben aangeplant tot nu toe.

Dank je wel Max en Maarten dat jullie zijn geweest met zo’n enthousiaste groep mensen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *